tisdag 5 februari 2013

4656 utan A-kassa i Södertälje

Denna otroliga siffra framkommer av den rapport LO släppte igår, Fritt fall i arbetslöshetsförsäkringen (PDF). Det må vara något vi länge känt på oss och som vi pratar om på våra medlemsutbildningar. Men det kändes ändå tungt att se siffrorna svart på vitt och förstå att bakom varje siffra ligger ett människoöde som regeringen leker med.

Klockan 05:10 igår morse.
LO-sektionen Södertälje samlade ihop några tappra aktivister och ställde upp kampanjbord och delade ut information till resenärer igår i Södertälje centrum. 1200 flygblad blev vi av med på fem timmar och vi kommer fortsätta att sprida denna information för det får inte vara så här, ingen som blir varslad i den varselvåg som sveper över landet har gjort sig förtjänt av att förpassas till kommunernas försörjningsstöd. Kommunerna ska inte heller behöva skära ned på välfärden för att klara av att ta han om några som egentligen borde finnas i en omställningsförsäkring finansierad i Anders Borgs budget.

Med anledning av rapporten drog vi iväg nedanstående pressmeddelande från LO-sektionen och fick en bra artikel i dagens LT:

4 656 arbetslösa utan a-kassegrundad ersättning i Södertälje
Över 70 procent av Sveriges arbetslösa och undersysselsatta står utan ersättning baserad på arbetslöshetsförsäkringen, det visar en rapport från LO. I Södertälje handlar det om över 4 600 individer som är arbetslösa, deltidsarbetslösa eller tillfälligt timanställda men inte får a-kassegrundad ersättning. Endast Stockholm stad har fler arbetslösa utan ersättning i länet. Eftersom inte alla arbetslösa, och långt ifrån alla undersysselsatta, är inskrivna på Arbetsförmedlingen är mörkertalet troligen stort.

Klicka för större text.
- Arbetslöshet innebär allt oftare att falla fritt utan skyddsnät. Det enda skyddet blir försörjningsstöd från kommunen men det sätter personen i en hårt pressad sits och försvårar omställningen till att kunna söka nya jobb, säger Alexander Lindholm, ordförande LO-sektionen i Södertälje.

Sedan regeringen stramade åt reglerna för att kvalificera sig till ersättning från arbetslöshetsförsäkringen, har antalet arbetslösa och undersysselsatta utan a-kassegrundad ersättning från a-kassa eller aktivitetsstöd stigit till över 545 000 i landet. Det är nästan en fördubbling jämfört med 2006. Trots ett stort mörkertal, då långt ifrån alla arbetslösa är inskrivna på arbetsförmedlingen, är siffrorna alarmerande.

- Det blir lätt för Anders Borg att säga att det är ordning och reda i statsfinanserna när han dumpar över alla kostnader på kommunerna och tvingar arbetslösa att leva på försörjningsstöd. För Södertälje betyder det neddragningar på välfärden, med det kanske är det som Moderaterna önskar? Säger Alexander Lindholm.

En förnyad omställningsförsäkring
LO vill se satsningar på en förnyad A-kassa. Det behöver bli lättare att kvalificera sig till ersättning och ersättningsnivåerna behöver höjas. Det skulle hålla uppe en efterfrågan i ekonomin från såväl de som hamnar i arbetslöshet som från de med arbete då en a-kassa med högre ersättningsnivåer håller uppe lönerna på arbetsmarknaden. Det skulle dessutom avlasta kommunernas försörjningsstödskostnader och möjliggöra välfärdssatsningar.

- En bra a-kassa skapar välfärd, efterfrågan och jobb, säger Alexander Lindholm.
Vi ska fortsätta jaga de borgerliga i denna fråga och vi ska fortsätta att visa på konsekvenserna för kommunens budget. 4656 färre försörjningsstödstagare hade inneburit satsningar på skolan och inte neddragningar, och mycket, mycket mer.

Bäst just nu: Årsmötestider, konstant panik och tidsbrist. Ett säkert vårtecken!