fredag 15 juni 2012

Sociala klausuler - Södertälje style

Kommunstyrelsen, Södertäljes regering om man ska tro kommunens hemsida, brukar inte ha månadens mest intressanta möte. Men desto viktigare beslut tas, imorse tog vi några riktigt nödvändiga ställningstaganden. Jag tänker välja att beskriva ett av dem, att vi ska se över "hur sociala klausuler kan utformas och användas i de upphandlingar som genomförs".

 För att förklara vad detta kan innebära vill jag lyfta huvudet och blicka ut i Europa. I Rotterdam, Nederländerna, har man bestämt att alla offentliga upphandlingar som är värda mer än 225 000 € ska avsätta minst fem procent av lönekostnaderna till att anställa långtidsarbetslösa med kortast sex månaders anställningar. Annars riskerar företagen att få betala tillbaka fem procent av vad hela upphandlingen är värd.

I Southampton, Storbritanien, skulle man bygga ett köpcentrum i en upphandling värd 400 000 000 € och ett krav var att minst 600 000 € skulle avsättas till ett projekt kallat vocational training och personer skulle också anställas via projektet. 3500 personer fick arbete varav 70 procent var tidigare arbetslösa.
Linda Älegård (S) var min bankgranne på dagens möte och hon hade tagit med sig sin nykläckta Jonathan som gör att hon är föräldraledig istället för lärare just nu. I bakgrunden sitter riksdagsledamoten och socionomen Yilmaz Kerimo (S) min andra bänkgranne idag. Jag tror att det är nyttigt att så många olika erfarenheter finns i vår kommunstyrelsegrupp från Socialdemokraterna.

Jag tycker att det var ett väldigt spännande beslut av kommunstyrelsen och jag ser fram emot att se vilka sociala klausuler Södertälje kommer skriva in i upphandlingaunderlag i framtiden. När regeringen inte gör vad den ska för att bekämpa arbetslösheten måste kommunerna agera för att inte kostnaderna för försörjningsstöd ska explodera. Aktiv arbetsmarknadspolitik i kommunens upphandlingar, som omsätter många miljoner om året, har alla möjligheter att bli framgångsrikt.

När jag idag lyfte dessa två exempel i kommunstyrelsen idag, däremot utan att klanka på regeringen, fick jag för första gången beröm av Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet. De brukar generellt vara mycket negativa till mina socialistiska utläggningar, kul att vi var överräns denna gång.

Bäst just nu: Jag ska träffa min flickväns föräldrar idag, för första gången, det kommer bli spännande och förhoppningsvis trevligt... ;)