måndag 28 maj 2012

Skydda medlemmarna på Hovstaterna!

Kommunals förbundsordförande Annelie Nordström argumenterade igår för att privatisering i offentlig sektor är bra, eftersom Kommunal har medlemmar där. Hon ville inte rösta igenom ett avskaffande av LOV eller vinstuttagsstopp. Som tur var röstades hon ner av en betryggande majoritet, inklusive vad jag upplevde som en majoritet av Kommunals egna ombud.

Jag tycker att det är ett mycket konstigt resonemang, när man vet att det är bättre för såväl personalen, skattebetalarna och brukarna om driften är i offentlig regi. Under kongressmiddagen igår diskuterade jag detta med några SEKO-företrädare som varit med längre än jag och de kände igen sig själva. Under den första hektiska privatiseringsvågen på 1990-talet tänkte SEKO likadant. Vi kritiserade inte eftersom vi hade medlemmar i de nya företagen.

Som fackförbund ska man alltid stå upp för sina medlemmar, men det betyder inte att man alltid ska försvara strukturer, enskilda företag eller föråldrade samhällsinstitutioner. Med det sistnämnda syftar jag på ett av de sista besluten vi tog på LO-kongressen idag. Avskaffandet av monarkin.

SEKO organiserar de som jobbar på slotten i Klubb Hovstaterna, därför var det stående skämtet idag vem som skulle ta striden för kungahuset idag på kongressen när motionen dök upp som ville avskaffa monarkin. Vi fastnade för att våra demokratiideal stod högre än några enskilda arbetsplatser, vi skulle antagligen inte riva slotten i alla fall...

Vi skulle nog också satsa på andra energikällor och skapa andra jobb om kärnkraften avskaffades och våra medlemmar skulle få lämna sin arbetsplats. Vi skulle sannolikt se samma tunnelbaneförare om vi kastade ut MTR och lät SL driva kollektivtrafiken istället, antagligen skulle de få några fler arbetskollegor också istället för underbemanning. Och så vidare.

Bäst just nu: Det är skönt att se att Kommunal i Stockholms län har förstått detta och driver opinion inom Kommunal, förbundet kommer säkert rätt småningom. Nu ska jag bort till Sergels torg och demonstrerar mot privatiseringar tillsammans med Kommunal Stockholms län. Marit Bergman och Özz Nüjen kommer bland annat, be there 17:00!