lördag 26 maj 2012

Internationel solidaritet

Jamal El Haj från IF Metall talade engagerat om solidaritet med de palestinska folket alldeles nyss, han yrkade på att LO skulle ställa sig bakom en motion som kräver bojkott av israeliska varor. En inställning jag starkt sympatiserar med. Jag minns fortfarande hur en mycket kär vän en gång ringer mig med gråten i halsen och fullständigt vettskrämd berättar att hon ligger på golvet i en bil vid en gränskontroll mellan Israel och Palestina, jag hör hur skotten smäller runt henne, skotten från israeliska militärer som sköt mot palestinska familjer.

Samma kvinna möter jag en dag på en buss i Södertälje, gråtandes. Jag gick fram och satte mig försiktigt bredvid henne med händerna i knät och frågade försiktigt. Hennes kusin hade blivit bortförd av militären. En vecka tidigare. Ingen hade hört ett ord. Även om jag innan dessa händelser alltid sympatiserat med palestinierna, jag har också en mamma som tidigt lärde mig att stå bakom PLO, så blev det här två väckarklockor och två händelser som fortfarande ger mig klumpar i magen.

Leve Palestina och krossa sionismen!

Bäst just nu: Kloka inlägg från SEKO-ombud, i den andra talarstolen på bilden står Kenny Reinhold från SEKO Sjöfolk och förbereder sig. Han höll ett mycket bra inlägg om att Fairtrade, LO:s och Svenska kyrkans gemensamma rättvisemärkning, också skulle innehålla krav på schyssta transporter.