torsdag 27 oktober 2011

Humor på östfronten

Jag läser för tillfället Antony Beevors bok Stalingrad och kände att jag sände ut fel signaler i går på pendeltåget. Där satt jag med en 440 sidor tjock bok om ett av de hemskaste anfallen under andra världskriget och kunde inte hålla mig för skratt. Efter att ha läst om hur nazistregimen förutspådde ett kort krig, hur Hitler personligen vägrade att sända med soldaterna vinterutrustning och hur de sedan frös ihjäl på löpande band återger Beevor några ytterst cyniska texter som trycktes upp och spreds bland soldaterna mitt i helvetet, att de orkade! Till exempel:
"Julen kommer i år inte att äga rum på grund av följande orsaker: Josef har kallats in i armén; Maria har gått med i Röda korset; Jesusbarnet har tillsammans med andra barn sänts till landsbyggden (för att undgå bombräderna); de tre vise männen kunde inte få visum eftersom de inte kunde bevisa sin ariska härkomst; ingen stjärna kommer att lysa på grund av mörkerläggningen; herdarna har vakttjänst och änglarna har blivit Blitzmädeln (växeltelfonister). Bara åsnan finns kvar, och det går inte att fira jul med enbart en åsna."
Det är svårt att förstå dagen efter att denna relativt enkla humor fick mig att bita hårt i läppen och gömma ansiktet i boken. Att läsa detta när man samtidigt sitter med en klump i magen av alla hemskheter som beskrivs är dock upplösande och jag kunde inte annat än fascineras av den livslust som ändå måste ha funnits hos vissa som orkade fortsätta skämta med sina kamrater.

Ännu roligare blev det. Beevor skriver om generalers oro för att soldater under permission skulle prata med sina anhöriga i Tyskland om krigets fasor och därigenom undergräva den nationella uppslutningen. Därför fick varje soldat strikta förhållningsregler att följa, vilket i sin tur gav upphov till en annan cynisk text:
"Du måste komma ihåg att du kommer till ett nationalsocialistiskt land, vars levnadsförhållanden är mycket olika dem du vant dig vid. Du måste agera hänsynsfullt mot invånarna och avstå från de vanor som du har kommit att älska så högt.
Mat: Riv inte upp parkettgolv eller andra slags golv, eftersom potatis förvaras på annan plats. [För att spara mat gömde ibland ryska civilbefolkningen sin potatis under golvet.]
Utegångsförbud: Om du glömmer din nyckel, försök öppna med handtaget. Använd en handgranat bara i yttersta nödfall.
Försvar mot partisaner: Det är inte nödvändigt att fråga civilister om lösenord eller att öppna eld om svaret inte är tillfredsställande.
Försvar mot hundar: Hundar med minor fastspända på sig är ett unikt inslag i Sovjetunionen. I värsta fall bits tyska hundar, men de exploderar inte. Att skjuta varje hund du ser, även om det rekommenderas i Sovjetunionen, skulle ge ett dåligt intryck. [Sovjett hade tränat hundar enligt Pavlos modell att söka mat under stora fordon och när de kom fram så exploderade de.]
Relationer med civilbefolkningen: Att någon i Tyskland bär kvinnokläder betyder inte nödvändigtvis att hon är partisan. Men trots detta är de farliga för alla som är på permission från fronten.
Allmänt: När du är på permission i fäderneslandet, var noga med att inte tala om den paradisiska tillvaron i Sovjetunionen, i så fall vill alla komma hit och din bekväma idyll hotas."
Jag vet inte om det är jag som är störd, men att läsa boken Stalingrad ger mig paradoxalt nog än mer hopp om mänskligheten. Nu ska jag läsa lite till men jag tror inte att det blir många fler skratt av den här boken.

Bäst just nu: "Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat. För Moderaterna är rättviseperspektivet ständigt närvarande." Texten är hämtad från Moderaternas idéprogram och är fasligt roligt att raljera kring.

Se Aftonbladets ledarbloggs lista över Nya moderaternas nya historia, som beskriver allt från hur de uppfinner hjulet till hur de förstör härskarringen. Svenskbladet skriver om Ådalen 31 och om hur Bildt, Schlingmann och Arkelsten skyddade strejkande arbetare mot militärens kulor. För att inte tala om alla hjältemålningar som uppförts till de Nya Moderaternas ära...

Bilden snodd från Kent Wisti, han har många bra på sin Facebook-sida
Den ärliga historieskrivningen delges nedan: