söndag 9 oktober 2011

Det här med att ta debatter

Det blev ett stort rabalder i media när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i veckan hoppade av en partiledardebatt som skulle ha sänts i SVT. Anledningen är lika enkel som självklar; SVT hade planerat att gruppera de fyra regeringspartierna på ena sidan i studion medan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna skulle få stå på den andra sidan.

Fredrik och Jimmie.
Det är fullständigt oacceptabelt att grupera alla partier utanför regeringskonstellationen som en samlad opposition. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inget sammarbete med Sverigedemokraterna och attackerar regeringen från helt olika perspektiv. Dessutom ska man påminnas om att regeringens fyra partier inte har egen majoritet i riksdagen och därför är beroende av att Sverigedemokraterna inte röstar emot deras förslag, så vilken sida ska Sverigedemokraterna egentligen stå på?

Sverigedemokraterna är Alliansens femte parti och enligt en undersökning sex månader in i mandatperioden hade Sverigedemokraterna röstat med regeringen i nio av tio omröstningar, mer exakt i 91 procent av omröstningarna.

Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö kommenterade avhoppet klockrent i Aftonbladet:
Vi har fört den här diskussionen med SVT ända sedan vi fick reda på hur vi skulle stå för tio dagar sedan. Vi hade kunnat tänka oss andra saker och har lämnat förslag som tillexempel lottning eller att alla åtta partiledare står på rad. Men de har inte velat ändra det och det respekterar vi men vi tycker att det ser fel ut – det är inte så den politiska kartan ser ut och då kan vi inte vara med.
Vad vi också ska komma ihåg när borgerliga och fascistiska opinionsbildare nu vill påstå att vi inte respekterar demokratin är att regerings företrädare och främst Fredrik Reinfeldt nekat till att ställa upp i debatt åtskilliga gånger. År 2007 tackade statsministern nej tio gånger till debatt med Mona Sahlin, 2008 tackade regeringsföreträdare nej 14 gånger och 2009 hela 30 gånger!

Bäst just nu: Aftonbladets klockrena ledare idag som ställer frågan, hur mycket rasism klarar demokratin?