onsdag 7 september 2011

Bluffen om rankingen av företagsklimat - Som ett brev på posten...

Ibland får jag en kuslig känsla som säger att jag är övervakad. Oftast kan jag bara avfärda den tanken som paranoia men ibland känns det ologiskt att det skulle finnas någon annan förklaring till saker som sker än att jag är under observation. Igår låg ett kuvert innanför min dörr när jag kom hem från butiken, ett kuvert med Svenskt Näringslivs logotyp och texten "Tyck till om företagsklimatet i din kommun" stilrent tryckt i ett hörn.

Det kan verka harmlöst att få ett adresserat brev från en motståndarorganisation. Men samtidigt som jag böjde mig ner för att plocka upp kuvertet läste jag en debattråd på Facebook om just Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat. En tråd jag själv startade genom att länka till artikeln Företagsklimat – en stor bluff i Arbetaren.

Artikeln i Arbetaren visar på att ingen av de 20 högst rankade kommunerna av Svenskt Näringsliv finns med på listan av de 20 kommuner med lägst arbetslöshet. Dessutom visar den att 18 av 20 företag som rankas sämst av Svenskt Näringsliv inte finns med på listan av de 20 kommuner med högst arbetslöshet. Missförstå mig inte, jag tror att ett gott företagsklimat är oerhört viktigt för att bekämpa arbetslösheten men Svenskt Näringsliv är inte rätt organisation att mäta detta. Svenskt Näringsliv gör politiska rankingar utefter sina särintressen.

Spökhistorier.
Att Svenskt Näringslivs ranking över företgasklimat är bluff har jag misstänkt länge och jag fick verkligen vatten på min kvarn när jag som alldeles nyinvald i kommunstyrelsen hittade "Handbok om lokalt företagsklimat" innanför min ytterdörr. Den var utgiven av Svenskt Näringsliv och innehöll propaganda om privatiseringar, avknoppningar och hyllade utmaningsrätten som ett sorts "medborgarförslag". Dessutom slog den fast att för många krav vid upphandlingar var dåligt eftersom det inte gav utrymme för innovation...

Därför var det roligt när Kristdemokraterna under måndagens debatt i kommunfullmäktige tog upp just Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimat och kopplade den till arbetslösheten. Förslaget var självklart att vi för att minska arbetslösheten skulle göra just det som Svenskt Näringsliv föreslår: sälja ut och privatisera.

Jag var egentligen inte förberedd att överhuvudtaget gå på kommunfullmäktigesammanträdet men hann med ett tidigare tåg än tänkt från Nässjö där jag hade varit på SEKO-uppdrag. Väl tillbaka i Södertälje kunde jag inte låta bli att ge mig in i debatten, trots att jag var helt oförberedd (vilket märks i första klippet). Först replikerade jag på Robert Halefs (KD) inlägg och förklarade min syn på Svenskt Näringslivs ranking. Hans svar var det ofantligt genomtänkta... Ja, lyssna själva:Då jag uppenbarligen behövde förklara mig igen begärde jag ordet på nytt och sade följande:Det är därför jag är extra misstänksam mot kuvertet som jag håller i min hand, när sändes detta? Min kära vän Saxen påstår att han jobbar på Svenskt Näringsliv och att de här bara är början, snart har jag hästhuvuden i sängen och de stora tunga grabbarna efter mig... Självklart var det bara en slump att jag fick brevet dagen efter men det var en lite för perfekt slump.
 
Bäst just nu: Miss Li, jag lyssnar på henne dygnet runt just nu, förstår inte att jag missat henne tidigare, helt sjukt bra!