torsdag 11 augusti 2011

Acke samlar: Svenskt mynt från 1600-talet

Jag får ofta kritik, från i stort sätt alla som beöker mitt hem, angående att jag verkar vara en person som inte källsorterar. Om sanningen ska fram så är det väl inte det som de egentligen kritiserar mig för, jag har trots allt sju olika kärl under diskbänken... De verkar mest vara förvånade över att jag inte använder mig av kärlen. Jag har lyckats samla på allt från hockeybilder, kapsyler, mynt, nyckelband, små fotbollsgubbar, flärpar från aliminiumburkar, byster av politiska ledare, serietidningar, dammråttor och mycket mer! Att kasta saker verkar inte ligga i min natur.

Därför tänkte jag då och då presentera prylar jag samlat på mig under mitt 25 år långa liv. Gillar man inte behöver man inte läsa.

Karl XI.
Först ut är ett svenskt kopparmynt från sent 1600-tal utgiven under Karl XI:s tid på den svenska tronen. Det är det äldsta svenska mynt jag har och jag gillar att bolla med det ibland och fantisera ihop en historia om hur mina förfäder kan ha kommit över just detta mynt. Myntet har inget stort värde och är av valören 1/6 öre och bör därför ha kunnat hamna i handen på så väl en tiggande krigsinvalid, en bonde, en officer som en prostituerad.

Jag gillar att tänka på att mina förfäder kan ha varit snapphanar som stred mot försvenskningen av Skåne, svenska soldater som stupade vid slaget i Fehrbellin eller som kanske blev fängslade av danskar. Vem vet, kanske Karl XI:s son själv lekt med myntet, han som senare blev känd som Kalle Dussin.

Myntet gavs ut 1666-1686.
Myntet är av en så låg valör att man 1665 i förordningar klargjorde att ingen behövde ta emot mer än 10% av ett belopp i enbart i 1/6-öresmynt. En förordning som många butiksanställda skulle vilja se en modern tappning utav när kunderna trillar in i butikerna och ska straffa personalen som tar betalt för operatörsupplåsningar genom att betala 300 kronor i enkronor.

Myntet kan ses som det första svenska skiljemyntet och det är lite kul att det ligger i min samling eftersom Karl XI själv var en myntsamlare av rang. Man kan undra om han tänkte på att han skapade nya framtida samlarobjekt när han 1665 genomförde en stor monetär reform och bland annat började ge ut detta mynt, som jag nu sitter och leker med medan jag dricker en konjak.

Ett av alla sätt man kan leka med ett
kopparmynt från 1600-talet.
Bäst just nu: Adrian och jag stod med två irakiska invandrare i butiken, som talade mycket dålig svenska, när den ena plötsligt tystnar och kollar på tv:n i butiken och utbrister: “Ååh, Evert Taube! Snälla höja?“ På tal om att fantisera ihop historier har jag nu i några dagar försökt klura ut hur han kände till Evert Taube och i vilket sammanhang han lärt sig att uppskatta hans musik.