onsdag 9 mars 2011

(S)ödertälje bygger bort arbetslöshet

Jag fick lära mig tidigt att en byggarbetare ger jobb åt tre andra knegare och att den således bästa metoden för att bekämpa arbetslöshet är att satsa på byggsektorn. Därför var det extra roligt när jag förra veckan gjorde mina första arbetsplatsbesök sedan valrörelsen på byggrelaterade arbetsplatser. Jag mindes direkt varför jag tyckte att det var så kul att valarbeta, att få träffa alla dessa härliga människor som tillsammans utgör Södertäljes befolkning.

Även om huvudansvaret för arbetslöshetsbekämpning ligger hos regeringen finns det mycket som kommunerna kan göra om de tänker kreativt, särskilt nödvändigt är detta när regeringen inte lyfter ett finger för att stimmulera till nya jobb utan fullständigt litar på marknadskrafterna, vars största intresse aldrig har varit full sysselsättning, utan tvärt om, en tillräckligt hög arbetslöshet för att hålla lönerna nere.

I Södertälje har vi ett socialdemokratiskt styre som "inte kan vänta" om man klyschigt får anspela på den något otydliga valkampanjen från i höstas. Ett exempel på Södertäljes kreativa tänkande och förmåga att göra två problem till en tillgång är Hovsjöbyggarna. I stadsdel Hovsjö är arbetslösheten skyhög och miljonprogrammbostäderna är i behov utav renovering, istället för att lämna dessa problem åt marknaden att ignorera har vi startat en byggutbildning för hovsjöbor tillsammans med Basta som sen ska leda till att de under utbildningen samt som nyutbildade byggarbetare ska få renovera lägenheter i stadsdelen. Utan att få en religiös darrning på rösten vill jag säga att Socialdemokraterna i Södertälje är otroliga och enormt kreativt tänkande, arbetslöshet och nedgågna bostadskvarter vänds till utbildning, arbete och upprustning.

Denna utbildning besökte jag, Hans Tilly, Anders Lago och Evin Cetin i torsdags. Det var till att börja med lite krystat att kliva in i deras fikarum som var fullständigt överbefolkat dagen till ära. Det var alldeles för tydligt att de blivit ditkomenderade av lärare eller arbetsledare. Desto längre tid jag satt och snackade med grabbarna och tjejerna desto mindre spänt blev det däremot och enkla saker som att jag gått på samma skola, haft samma lärare eller bott i samma flerfamiljshus i Hovsjö som några av dem gjorde att vi fick bra diskussioner om arbetsmarknaden och behoven i Hovsjö. Det var härliga människor att träffa och det syntes att de hade fått en ny chans i och med Hovsjöbyggarna.

Från i somras, då var det bara en grusgrop vi besökte.
Sen bar det vidare till centrum och det bostadsbygge som Telge Peab får att växa fram i ett mycket attraktivt område med utsikt över Södertälje kanal. Telge Peab är fött ur en annan snilleblixt där arbetslösa invandrare och flyktingar, som från sina ursprungsländer har erfarenheter från byggarbete, anställs och går som lärlingar med andra byggare medan de skaffar sig svenskt yrkesbevis. Samtidigt bekämpar de bostadsbristen genom att bygga nya flerfamiljshus. Lägenheterna går som smör på bostadsmarknaden och det är en stor efterfrågan på att bo centralt i Södertälje. Även detta projekt är ett bevis på kreativt tänkande i Södertälje där arbetslöshet och integrationsproblem blir till arbete, bostadsbyggande och positiva personliga samhällsresor för de som anställs.

Det blev inte lika mycket samtal med arbetarna på Telge Peab som det blev med de som tillhör Hovsjöbyggarna men några ord hann utbytas i alla fall. Bilder från bygget nedan;

Från vänster: Anders Lago (kommunstyrelsens ordförande Södertälje), Gerry Åkerblom (operativ chef Telge Peab), jag och Hans Tilly (förbundsordförande för Byggnads). 
Jag och Evin Cetin på den dittills högsta våningen. Tycker ni att utsikten är bra över Södertälje därifrån kan jag informera om att huset ska växa fyra våningar till. Men de översta lägenheterna är redan sålda.
Jag fick tillfälle att informera arbetarna om att den nya medlemsutbildningen "Medlem i facket" ska hållas två gånger under 2011 i Södertälje och jag framförde förhoppningar om att se många byggnadsmedlemmar på plats. Lagbasen fick ett knippe anmälningsblanketter.

Bäst just nu: Vad som etsat sig fast i minnet från i torsdags är en ung kvinna som bar en knapp från Socialdemokraterna på sin väska med texten "JOBB ÅT UNGA". Jag reagerade instinktivt och frågade om hon var medlem vilket hon inte var. Hon var inte särskilt insatt i politik heller men just den fråga som lyftes på knappen var otroligt viktig för henne. Jag vet inte varför just hon fastnar kvar, jag möter ofta unga som är arbetslösa. Men det känns i alla fall skönt att hon från februari fått en sysselsättning tillskillnad från många andra unga i Sverige som tvingas kämpa mot en av Europas högsta ungdomsarbetslösheter medan regeringen sitter med armarna i kors. Det känns också skönt att Södertäljes socialdemokrater aktivt motarbetar det gissel som arbetslöshet är och ger människor förutsättningar att få jobb och därigenom förverkliga sina drömmar.

Ännu bättre just nu: Hovsjöbyggarna och Telge Peab är inte det enda kreativa vi gör för att skapa arbete, läs denna debattartikel och njut om du är södertäljebo, eller skäms om du röstade borgerligt.