onsdag 2 februari 2011

Vårdnadsbidraget avskaffat i Södertälje

I måndags var det äntligen dags för den här mandatperiodens största strid hittills att få ett slut. Under mandatperioden 2006-2010 tvingades Socialdemokraterna på grund utav ett instabilt parlamentariskt läge kommunfullmäktige i Södertälje att inför vårdnadsbidraget och vi varnade redan då för dess konsekvenser.

Därför var det oerhört skönt att röst igenom det avskaffande av vårdnadsbidraget som vi pratat om under hela valrörelsen i kommunen. Tyvärr har avskaffandet förskjutits på grund utav att de borgerliga med stöd av Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna röstade igenom en återremiss på kommunfullmäktigemötet i november.

Klassisk valaffisch från KD.
Den extra utredning som de då begärde pekade på precis det vi talade om i november; att det var en kvinnofälla, att det förstärkte segregation och att det främst kunde användas utav familjer med höga inkomster. 91 procent av de som utnyttjat vårdnadsbidraget i Södertälje är kvinnor, det har främst använts i invandrartäta stadsdelar och av familjer bosatta i välbärgade områden. Att ta ut skatt från alla i samhället och använda resurserna till att ge ett extra bidrag till hemmafruar gifta med välbetalda män är inte en fördelningspolitik som vi socialdemokrater kan stå för.

Debut i kommunfullmäktige.
Det var en uddlös men frenetisk opposition som mötte oss i kommunfullmäktige. De talade främst om vårt påstådda marxistiska synsätt på familjen och att vi ville förhindra människor från att ta hand om sina barn. Trots vårt tydliga ställningstagande för föräldrars möjlighet till mer tid tillsammans med sina barn genom en utbyggd föräldraförsäkring och trots att vi gång på gång påpekade att den valfrihet de vill bevara med vårdnadsbidraget endast gäller familjer som redan har god ekonomi.

När Rolf B Bertilson (M) började tala om att vi fattade beslut utifrån ideologi som om det var något dåligt när vi talade om klassklyftor och könsroller rann bägaren över för mig. Jag begärde känslostyrd och förbannad replik på Bertilsons inlägg och sade följande (något putsat):
Det är sant att det är en ideologisk fråga, vems valfrihet är det ni värnar? Är det två stycken LO-medlemmar inom den kommunala sektorn eller handeln som kan ta ut det här bidraget, eller är det två stycken medborgare som tillhör den besuttna medelklassen? Våra väljare kommer inte kunna nyttja de här bidraget för vi har inte de inkomsterna att vi kan avstå halva lönen och leva på 3000 kronor från mamman. Det är omöjligt, vilken del av samhället tror du gynnas av ditt förslag? 
Oputsat kan man höra såväl Bertilson mig här mellan 1:09:57 och 1:12:27 Men eftersom det inte är lika bekvämt att prata om borgerlig ideologi avböjde Bertilson att svara på mina frågor.

Bäst just nu: Arbetarrörelsens tankesmedja gjorde i slutet av november en rapport om vårdnadsbidraget; Vårdnadsbidraget: Regeringens ovilja att lära av Norge, läs den om ni inte redan läst!

Sämst just nu: Moderaterna och stödpartierna har skapat ett kallt Sverige, idag konstaterar Rädda barnen att Sverige bryter mot barnkonventionen. 220 000 barn lever i fattigdom i Sverige, det är 11,5 procent, i Södertälje är det 20 procent. Läs Barnfattigdomsrapporten 2010 om du vill ha magont när du somnar ikväll.