tisdag 7 december 2010

Fackeltåg mot rasism i Södertälje

Den 30/11 anordnades ett fackeltåg mot rasism i Södertälje av en bred arbetarrörelse med LO-sektionen som initiativtagare. LT skrev dagen efter en artikel om manifestationen och jag undertecknade ett debattinlägg tillsammans med Veronica Palm och Anders Lago på själva demonstrationsdagen. Nedan är den apell jag höll på Stora torget.

God afton,
det är beundransvärt att så många har trotsat vinterkylan och tagit sig hit ikväll. Mitt namn är Alexander Lindholm och jag är ordförande för LO-sektionen i Södertälje och Nykvarn. Jag står här för att jag är övertygad om alla människors lika värde och att starka samhällen byggs gemensamt!

Nästan sex procent av Sveriges totala befolkning och runt elva procent av Södertäljeborna tycker att vi behöver främlingsfientliga partier i maktställning. Kollar man hur de unga i Södertäljes skolor har röstat är det en skrämmande läsning. Sverigedemokraternas och Nationaldemokraternas stöd växer lavinartat och det förvånar mig tyvärr inte.

"Lika värde - Lika rätt" står det på banderollen.
För vi som växt upp under 90-talet och gått i skolan under nedskärningsåren har drabbats hårt. Det är vi som fått se fritidsgårdar stängas, miljonprogrammens bostäder slitas ner, fått gå i skolor med allt större klasser och färre lärare. Vi är den första generationen på länge som har fått växa upp i ett samhälle med en sämre välfärd än den våra föräldrar växt upp under. Svaret på denna samhällsutveckling är enligt vissa rasism, och invandraren är en enkel syndabock att peka på, men svaret får aldrig vara rasism.

För starka samhällen byggs gemensamt!

Vill vi ta kampen för en nytändning i samhällsbygget så måste vi organisera oss mot rasismen och påvisa att Sverigedemokraterna har fel när de talar om massinvandring, ljuger om statistik och försöka vilseleda oss in i konflikt mot våra grannar, arbetskamrater och vänner. Vi som står upp för alla människors lika värde får aldrig låta Sverigedemokraterna vinna. För enade vi stå, men söndrade vi falla!

Avslutningsvis vill jag återigen tacka er för att ni kommit hit och jag hoppas att ni kommer känna en växande anti-rasism i era bröst när ni ikväll kommer hem till era varma sängar. Vi måste börja ta diskussionerna med de främlingsfientliga var de än dyker upp, vi får inte skratta åt rasistiska skämt vid fikabordet eller acceptera att våra arbetskamrater talar illa om våra vänner, bara för att de har en annan kulturell bakgrund.

Rasism får aldrig vara svaret - för starka samhällen måste byggas gemensamt!

Bäst just nu: Att fackeltåget blev lyckat och att det kom många till stora torget, mycket bra apeller av Peter Magnusson och Peter Friström samt lysande tal av Johan Lindholm, Veronica Palm och Josefin Brink. Tack för att ni ville komma!