tisdag 28 september 2010

En typisk Norgehistoria

Jag har enda sedan min barndom hört Norgehistorier, dock utan att lägga någon större vikt vid den annars allmänna uppfattningen att de är lite dummare än oss andra nordbor. Jag har väl i och för sig tyckt att det varit mer krut i de svenska vikingarna än motsvarande norska i Frans G Bengtssons Röde Orm och jag ser också att Henrik Ibsen inte riktigt håller måttet gentemot August Strindbergs briljanta klass samt att en osthyvel inte är mycket för världen till uppfinning, när de svenska storheterna som Alfred Nobel och Gustaf Dalén förändrar världen med sina dynamitgubbar och utveckling av sjöfartens fyrar.

Men norrmännen har å andra sidan haft spelgeniet tillika djurgårdaren Espen Knutsen i hockeylandslaget och valt den store statsmannen tillika socialdemokraten Jens Stoltenberg till statsminister. Men åndå, alltid lyser deras bleka insatser igenom, vem minns inte hur Norge slog ut Tyskland i kvartsfinalen i fotbolls-OS den 7 augusti 1936, för att sen fullständigt vika ner sig när tyskarna revanscherade sig 9 april 1940?

I förra veckan lyckades norrmännen med en ny bottennotering när de lyckades hissa Sovjetunionens flagga under ett kinesiskt statsbesök. Jag kan däremot inte låta bli att undra varför de har sparat en sovjetflagga, vad har den sista sovjetstaten i kikaren egentligen? Nog för att jag vill radikalisera socialdemokratin men går inte den norska rödgröna regeringen lite långt nu?

Jag undrar om den här fadäsen borde betyda att jag ska sluta slå mig för bröstet över att jag, i min ända internationella intervju, kallas "Ekstra kloke Alexander" av den norske journalisten. Vad är ett sådant epitet egentligen värt i det landet?


Bäst just nu: Idag var min första semesterdag och den klarade jag av med bravur. Först spontanlunch på Bommersvik med Lisa (S-valombudsman) och Erik (LO-valombudsman) och sen spontanbastu och bad i sjön Yngern. De andra två kan i och för sig ha haft ett jobb de skulle sköta men har man arbetat fler timmar om dygnet än vad man sovit de senaste månaderna är man värd en paus. Dessutom sitter jag i de styrelser som styr deras verksamhet, då kan jag tamejfan beordra lite socialt umgänge och rekreationstid. Det var i alla fall en supermysig nästintill heldag på Bommersvik och jag kommer sakna dem båda när de snart slutar, vilket härligt gäng det var som vann valet i Södertälje!