söndag 5 september 2010

Brandtal för Fornhöjden

Jag sitter ikväll och skriver et tal som jag ska hålla på Kolmården imorgon på IF Metalls familjedag. För att hitta hitta inspiration gick jag igenom lite gamla dokument i datorn och hittade talet nedan. Tyvärr höll jag aldrig det den kvällen det var tänkt, av olika anledningar. Men det vore synd om ingen fick höra/se det för det är ett ganska giftigt tal som jag gärna hade hållt. Därför kommer det nu;

Mitt namn är Alexander Lindholm och jag är ordförande för LO-sektionen i Södertälje. Det är trevligt att vara tillbaka i min barndoms stadsdel, på Fornhöjdsvägen 32 tog jag mina första stapplande steg och Fornhöjden kommer alltid att kännas som hemma sedan dess. De borgerliga talar gärna om verklighetens folk, men jag skulle vilja bjuda in Reinfeldt, Borg och Maud Olofsson till Fornhöjden. Och hälsa dem välkomna till Södertälje, hälsa dem välkomna till verkligheten.

Södertälje har drabbats extra hårt av den politik som förts av Moderaterna, arbetslösheten har exploderat och utbetalningarna av socialbidrag har skjutit i höjden. Från borgerligt håll skyller man gärna på den ekonomiska krisen men en sådan retorik håller inte; under krisen har arbetslösheten ökat snabbare i Sverige än i övriga Europa och ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i hela EU. Det kan aldrig vara finanskrisens fel.

Man hade kunnat satsa på utbildningar, man hade inte behövt slakta a-kassan och tvinga ut arbetare i socialbidragsberoende, men man gör det för att man är skicklig; skicklig på att föra en klasskamp för det besuttna skiktet av övre medel- och överklass och mot oss vanliga människor i förortens verklighet.

Sen undrar man varför Fornhöjden brinner!

Ungdomar i Södertälje får det allt svårare att få jobb och arbetslösheten bland unga är nästan fördubblats de senaste fyra åren i kommunen. Det betyder att det i Södertälje finns över 800 unga vuxna som vill flytta hemifrån, få ett heltidsjobb och påbörja sina vuxna liv. Något de förnekas av samhället och vårt ekonomiska system, ivrigt stött av en regering som tror på marknadskrafters goda verkan och passivitet framför aktiv arbetsmarknadspolitik.

Sen undrar dem varför det brinner i Fornhöjden!

Högern tror så mycket på vårt ekonomiska system att de talar sig varma för deras definition av valfriheten, men det är inte södertäljeborna som ska få välja. Det är dem rika som ska få välja om de vill köpa sig före kön till vården. Allt samtidigt som vårdkön växer för oss vanliga människor i verkligheten. Vi får mindre och mindre makt medan överklassen kan leva allt mindre styrda liv och profitera än mer på vårt arbete.

I arbetarrörelsens begynnelse hade vi ännu inte vunnit rätten att rösta och våra tidiga företrädare förespråkade demokrati men hotade subtilt med att om vi inte gavs rätten till inflytande över våra liv skulle en revolution dyka närmare. Nu skär man återigen ner på vårt inflytande över samhället och privatiserar allt man kan komma åt och låter kapitalister styra över våra liv. Men Moderaterna är så historielösa att de står som frågetecken;

Och undrar varför det brinner i Fornhöjden!

Det finns ett mardrömsscenario, att vi vaknar upp den 20 september och har fyra nya skitår framför oss med Reinfeldt som statsminister. De samlade borgerliga förslagen på skattesänkningarna är 100 nya miljarder. Det skulle innebära att var tionde anställd inom välfärden skulle behöva sägas upp. Tror ni att skolan i Fornhöjden skulle må bättre av större klasser och färre lärare? Tror ni att ungdomarna i Fornhöjden skulle få en bättre fritid om fritidsgården stängdes? Tror ni att de äldre i Fornhöjden får en bättre vård om det är färre som arbetar inom äldreomsorgen?

Mitt svar är tydligt: Då kommer Fornhöjden återigen att brinna!

Det finns en annan väg att gå, det går att satsa på förorten, det går att ha fler vuxna i skolan, det går att förbättra vården istället för att skära ner på den, det går att ta tillbaka makten till folket och låta överklassen betala med höjda skatter. Deras pengar har dem i alla fall fått av vårt slit och arbete och vi tar bara tillbaka det som rättmätigt tillhör oss. Rösta rött i valet, rösta för att det enda som ska tändas i Fornhöjden är framtidshopp och drömmar om ett nytt socialistiskt samhälle! Vi organiserade arbetare vill inte bara byta regering, vi vill byta politik!

Bäst just nu: I gårdagens Metro hade de ett uppslag med min nuna och texten "Extraklokt" över ansiktet på ena sidan och den andra sidan av uppslaget föreställde Anders Borg med texten "Dumsnålt". Att man ställer mitt ansikte mot Anders Borgs måste väl betyda att jag kan göra anspråk på finansministerposten vid en rödgrön valseger?