torsdag 16 september 2010

Alliansfritt Sverige, tack!

Som en stenhård kompispassning på läppen till borgarna går nu 6F ut med ett svar på de valaffischer som moderaterna har haft upp på gator och torg om lönehelger, semestertider och eftermiddagsraster. Imorgon kommer dessa annonser att finnas i Metro och jag vet inte om min blogg har världspremiär på bilderna men de är i alla fall purfärska.

Det är kul att Moderaterna talar sig varma för semester, dels för att de sedan de grundades har motverkat alla semesterreformer. Man stred till och med hårt för att arbetare inte skulle få en (1) veckas betald semester. Denna tradition har man fortsatt med under de senaste fyra åren, man har försvagat semesterlagstiftningen och en arbetare som nu tar semester får sämre ersättning än vad han fick under den Socialdemokratiska regeringen (läs mer här). Men semester ska tydligen vara en anledning till att rösta på "det enda arbetarpartiet"...

6F genomskådar inte bara moderaternas semesterlagstiftning, man konstaterar också att vissa hamnar i extrem fattigdom av högerpolitik och kan räkna med många veckors "semester".


Låt Fredrik Reinfeldt ta semester från och med måndag!

Den affisch jag skratat mest åt i år är Moderaterans om byggjobbarna som tar tre-fika. Kliv ut på vilken byggarbetsplats som helst runt klockan tre och du kommer inte se en enda varm kaffekopp. De har nämligen andra arbetstider än kontorsråttorna, de börjar jobba tidigare och slutar vanligtvis runt halv fyra. Detta har fullständigt gått Moderaterna förbi. När jag och en kamrat här om dagen stod klockan fem på morgonen och delade flygblad till tappra arbetare på väg mot jobbet med första pendeltåget såg jag inga moderater i kampanjjackor, de kom nämligen inte förrän halv åtta. När de frågade hur länge vi stått där och vi svarade ärligt så skrattade de; "Det känns ju onödigt, då är ju ingen vaken i alla fall..." sa de och fnös. "Jo, riktiga arbetare" svarade jag.

6F företräder riktiga arbetare och har koll på deras situation, de har inte bara tagit fasta på att alla inte tre-fikar, de ser också att de som gör det kan göra det på många olika sätt!


Regeringens främsta mål med deras så kallade jobbpolitik handlar om att sänka lönerna för arbetare. Genom att göra arbetskraften billigare ska fler kunna anställas, det är deras direkt uttalade mening och inte något baktalande från min sida. Man har attackerat a-kassan, sjukförsäkringen, anställningstryggheten, utbildningsmöjligheterna, fackföreningarna och allt tänkbart som behövs för att hålla lönerna och efterfrågan på vår arbetskraft uppe. Man ökar utbudet på arbetskraft hela tiden genom att tvinga sjuka att bli arbetslösa istället och arbetslösa akademiker att konkurrera om låglönejobb, allt i en utstuderad strategi för att göra oss otryggare och mindre benägna att ställa lönekrav och mer välvilligt inställda till att acceptera en dålig lön. Jobb till vilket pris som helst, det är deras linje. Och ändå tycker de att vi ska rösta på Moderaterna på grund utav löneutbetelningarna den 25:e varje månad!

6F har inte bara förstått att regeringen bedriver en låglönelinje, man förstår också att jobbskatteavdraget tar från fattiga och ger till rika samt ökar antalet människor som blir utslagna. Som Mona Sahlin sa i sitt tal igår; "Om jag blir rikare för att någon annan blir fattigare, då blir inte Sverige ett rikare land!"


Låt ingen bli bortglömd, låt inte regeringen sänka din lön, acceptera inte försämringar i semesterlagstiftningen, arbetsrätten, studieledighetslagen eller i någon annan lag. Vi har slagits i generationer för våra rättigheter, låt ingen trampa på oss, vi är vanliga arbetare med vanliga jobb och vi röstar på Socialdemokraterna!

Bäst just nu: Att fyra skitår snart är över!